Październikowe półki sklepowe wypełniają sezonowe dekoracje z tworzyw sztucznych. Syntetyczne pajęczyny, poliestrowe peleryny i plastikowe szkielety są wszechobecne. Nie da się ukryć: Skomercjalizowane Halloween generuje górę odpadów.
Dekoracje z Jesiennego Spaceru
Zanim sięgniemy po portfel, wycieczka do lasu lub parku. Jesień dostarcza gotowych, w stu procentach kompostowanych materiałów. Zebrane dary natury po imprezie mogą bez szkody dla środowiska wrócić do ziemi (na kompostownik lub do odpadów BIO).
Jakie „skarby” możemy wykorzystać?
„Duchy z Liści”: Idealne będą duże, suche liście, zwłaszcza klonowe. Malujemy je na biało (np. resztką farby akrylowej i czarnym markerem dorysowujemy oczy oraz usta. Tak przygotowane liście można nawlec na jutowy sznurek.
„Leśne Pająki i Pajęczyny”: Z kilku prostych, w miarę równych patyków związanych pośrodku naturalnym sznurkiem stworzymy bazę pajęczyny. Sam sznurek posłuży do rozpięcia sieci między patykami. Rolę pająków doskonale odegrają kasztany lub duże żołędzie. Cienkim drucikiem lub klejem na gorąco mocujemy nóżki z drobnych gałązek.
„Kamienne Potworki”: Płaskie, gładkie kamienie pomalowane na pomarańczowo będą mini-dyniami, na biało – duchami, a na zielono – twarzą Frankensteina.
„Mini-Dynie z Mandarynek”: Najprostsza i najbardziej efektowna dekoracja stołu. Wystarczy czarnym markerem narysować na skórce mandarynek (lub pomarańczy) „straszne” twarze, imitujące lampiony z dyni.
Lista Skarbów z Jesiennego Spaceru:
Duże, suche liście (klon, dąb)
Kasztany i żołędzie
Małe, proste patyki i drobne gałązki
Płaskie kamienie o różnych kształtach
Szyszki (idealne jako „potworki” z doklejonymi oczami)
Jarzębina (jako „krwiste” korale)
Dekoracje z Recyklingu – Drugie Życie Odpadów
Upcykling to kreatywne przetwarzanie odpadów w przedmioty o wyższej wartości. Domowe pojemniki na szkło, papier i plastik to źródło darmowych materiałów.
Oto kilka sprawdzonych pomysłów:
„Lampiony-Mumie”: Zwykłe słoiki po przetworach to idealna, bezpieczna i wielorazowa alternatywa dla plastikowych lampionów. Wystarczy owinąć je niedbale gazą, starym bandażem lub paskami pociętymi ze starej, białej koszulki. Końcówki materiału podklejamy lub związujemy. Doklejamy ruchome oczka lub malujemy markerem. Do środka wkładamy świeczkę typu tealight (najlepiej w metalowej osłonce, nie plastikowej) lub bezpieczną lampkę LED.
„Nietoperze z Wytłaczanek po Jajkach”: Wycinamy pojedyncze „kielichy” z wytłaczanki po jajkach wraz z dwoma sąsiednimi stożkami. Malujemy całość na czarno. Stożki formują skrzydła, a środkowy kielich głowę.
„Girlanda Duchów ze Starej Pościeli”: Stare, podarte lub poplamione białe prześcieradło, to idealny materiał na duchy. Tniemy je na równe kwadraty. Na środek każdego kwadratu kładziemy kulkę z waty, resztek materiałów lub nawet zmiętej gazety. Zbieramy materiał wokół „głowy” i mocno związujemy sznurkiem. Rysujemy oczy i girlanda gotowa.
„Świecące Oczy Potwora”: Nie wyrzucaj rolek po papierze toaletowym! Wystarczy wyciąć w nich różne, „straszne” kształty oczu. Do środka rolki wkładamy małą lampkę LED. Tak przygotowane rolki ukrywamy w krzakach przed domem, w ciemnym korytarzu lub za zasłoną.
„Duchy z Butelek”: Duże, białe butelki po mleku lub jogurtach wystarczy dokładnie umyć, osuszyć i narysować na nich markerem upiorne twarze.
Jak Wykorzystać Dynię w 100%?
Nie ma Halloween bez dyni. Niestety to zwykle jednorazowy lampion. Jej wnętrze (miąższ i pestki) ląduje w koszu, a cała skorupa tuż po imprezie trafia do śmieci zmieszanych. Dynia to cenny surowiec kulinarny i należy ją wykorzystać w całości. W proces angażujemy dzieci.
1: Drążenie Lampionu
Świetna zabawa sensoryczna. Przygotujmy dwie osobne, duże miski. Do jednej wrzucamy pestki, do drugiej wydrążony miąższ. Nic się nie marnuje. Próbujemy wydrążyć jak najwięcej miąższu.
2: Wykorzystanie Pestek
Bogactwo cynku, magnezu i zdrowych tłuszczów. Zamiast kupować gotowe, zróbmy własną przekąskę. Pestki dokładnie płuczemy na sicie, aby pozbyć się resztek miąższu. Dokładnie osuszamy (np. ręcznikiem papierowym lub zostawiając na noc do wyschnięcia). Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C przez ok. 15-20 minut.
3: Wykorzystanie Miąższu
Wydrążony miąższ to baza dziesiątek potraw:
Rozgrzewający Krem z Dyni: Absolutna klasyka. Miąższ wystarczy poddusić z cebulą, czosnkiem i imbirem, zalać bulionem warzywnym, zmiksować i doprawić.
Słodkie Muffinki lub Ciasto Dyniowe: Miąższ można ugotować na parze lub upiec, a następnie zmiksować na gładkie puree. Baza jesiennych ciast, muffinek i placuszków.
Puree z Dyni do Słoików: Jeśli miąższu jest bardzo dużo, upieczmy go, zmiksujmy i przełóżmy do słoików. Po zapasteryzowaniu mamy gotową bazę do kolejnych dań.
4: Co po Halloween?
Gdy lampion zwiędnie, jego miejsce jest w pojemniku na odpady BIO lub na domowym kompostowniku. Nie wyrzucajmy go do odpadów zmieszanych!
Więcej ciekawych pomysłów znajdziecie na https://dafi.pl/blog/
